Tietopankki

tarjoaa näkökulmia osallisuuteen, kuntoutukseen ja vaikuttavuuden arviointiin.

Artikkelipankkimme koostuu omista ja vieraskynäkirjoituksista. 

Olipa kerran prinsessa joka sairastui näivetystautiin

Vieraskynä: Toipumusorientaatio on henkilökohtainen matka elämän arvoiseen elämään.

 

Vaikutuksia arvioidaan suhteessa tavoitteisiin

Toiminnan vaikutuksia voidaan arvioida esimerkiksi tarkastelemalla sitä, miten hyvin ennalta asetetut tavoitteet on saavutettu, millaisia ennakoimattomia tavoitteita on saavutettu ja miten asiakkaan tarpeisiin on vastattu tai jätetty vastaamatta.

LUE LISÄÄ

LUE LISÄÄ

Omat tavoitteet motivoivat toipujaa

Osallisuus tarkoittaa palveluiden käyttäjien asiantuntijuuden hyväksymistä, huomioimista ja hyödyntämistä.

”Hoitaja kieltäytyi ottamasta vastuun kuntoutumisestani. Hän ei yrittänyt määrittää, mitä tarvitsisin, Suhtautumistavan voi määritellä todelliseksi osallisuuden ja osallistumisen konkretisoimiseksi.”

Vaikuttavuutta voidaan arvioida esimerkiksi tarkastelemalla sitä, miten hyvin ennalta asetetut tavoitteet on saavutettu, millaisia ennakoimattomia tavoitteita on saavutettu ja miten asiakkaan tarpeisiin on vastattu tai jätetty vastaamatta.

“Ruvettiin pitämään ihmisenä” – väitös kuntoutumisesta

Kuntoutuksen tarve säilyy tai palautuu, jos kuntoutuksella ei ole riittävää jatkuvuutta. Esa Nordlingin väitöstutkimuksen perusteella voitiin antaa 14 suositusta skitsofrenia-potilaiden kuntoutuksen kehittämiseksi.

LUE LISÄÄ

Osallisuus on yhdessä tekemistä ja vaikuttamista

Osallisuus arvona tarkoittaa yhteisöön ja yhteiskuntaan kiinnittymistä. Palvelun käyttäjät osallistuvat palvelujen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Tämä kasvattaa palvelunkäyttäjän omaa vastuuta, valtaa ja aktiivisuutta.

LUE LISÄÄ

Kuntoutuminen on hyvän elämän elämistä

Kuntoutuminen ei ole paranemista, oireettomuutta tai kaikkien elämän ongelmien loppumista, vaan mahdollisimman hyvän elämän elämistä. Jokaisen palvelun tulisi tukea palvelunkäyttäjän suoriutumisen paranemista.

LUE LISÄÄ