Osallistava johtaminen ja luontaisten vahvuuksien tunnistaminen lisää työhyvinvointia
Myös työntekijän motivaatio kytkeytyy aitoon osallisuuteen. Vaikka työntekijät osallistuvat muutokseen, osallistuminen on usein läsnäoloa johdon määrittelemässä tilanteessa ilman todellista vaikuttamisen mahdollisuutta. Osallistavalla, jaetulla ja moniäänisellä johtamisella saavutetaan vuorovaikutuksen kautta koko työyhteisöä koskeva jaettu todellisuus, visio ja ymmärrys muutoksen tarpeellisuudesta.
Onnistuneissa muutoskokemuksissa on keskeistä kokemus tasaveroisesta toimijuudesta ja pyrkimyksestä kohti kaikille yhteistä, jaettua päämäärää.
Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että osallisuus voi vähentää muutosvastaisuutta sekä työstä johtuvaa uupumusta sekä traumatisoitumista.
Moniäänisen johtamisen malli hyödyntää monimuotoisuutta ja osallistaa koko työyhteisön. Johtaminen edistää sellaisen vuorovaikutuksen syntymistä, jossa on tilaa koko työyhteisön mielipiteille ja ajatuksille. Organisaation todellisuus muodostuu kaikkien jäsenten yhteisvaikutuksesta.
Moniäänisyyden johtaminen on erilaisuuden johtamista sekä erilaisten näkemysten yhdistämistä, mikä on erityisen tärkeää muutostilanteissa.
Muutosjohtamisessa huomioitavat kriittiset tekijät ovat 1) koko työyhteisön osallisuus ja 2) askeltava, työntekijöiden kognitiivinen tyylin huomioiva johtaminen. Näiden kautta saavutetaan kolmas kriittinen tekijä 3) jaettu visio, joka tekee mahdolliseksi yhteisen ymmärryksen muutoksen tarpeesta ja päämäärästä.
Nyberg, K., Perttula, J., Rannisto, P-H ja Stenvall, J. Kun toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäästä: Persoonallisuusdynaaminen näkökulma hoitotyöntekijöiden kokemuksiin työssä tapahtuneista muutoksista ja niiden johtamisesta. Kunnallistieteellinen aikakauskirja 42 (2014) : 4, s. 409-428
Muutos organisatorisena ja työyhteisön ilmiönä
Havainnollistamme esimerkkien avulla sitä, miten muutokseen usein reagoidaan ja minkälaisia ryhmädynaamisia ilmiöitä siihen liittyy. Muina teemoina ovat oppimisen ja luottamuksen merkitys muutoksessa ja mahdollisuudet vaikuttaa muutokseen. Asiaa käsitellään yksilön näkökulmasta neutraalisti, rehellisesti ja konkreettisesti työhön ja organisaatioelämään liittyvänä ilmiönä. Koulutus tarjoaa käytännön neuvoja ja konkreettisia keinoja omaan työhön sovellettavaksi. Osana koulutusta esittelemme LivingSkills Kehityskeskustelu - työvälineen, joka motivoi toiminnan kehittämiseen.
Moninaisuuden johtaminen
Tavoitteena on vahvistaa esimiesten taitoa johtaa työyhteisön moninaisuutta. Erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaista johtamista. Koulutus auttaa esimiestyötä tekeviä henkilöitä tunnistamaan, miten motivoida persoonallisuudeltaan erilaisia työntekijöitä ja sovittaa omaa toimintatapaansa yhteen heidän kanssaan. Osana koulutusta käytämme LivingSkills Luontaiset vahvuudet- itsearviointityökalua.
Työyhteisötaidot ja niiden merkitys
Ilmiötä tarkastellaan sekä työyhteisön että asiakasnäkökulman kannalta. Teemoina ovat työyhteisön jäsenen ja työyhteisön vuorovaikutus ja työyhteisötaidot. Osana koulutusta käytämme LivingSkills Työntekijän vahvuudet – itsearviointityökalua.
Esimiestaidot muutoksessa
Tavoitteena on vahvistaa esimiesten taitoa johtaa kehittyvää työyhteisöä. Annamme konkreettisia työvälineitä ja neuvoja siihen, miten kehitys- tai muutosprosessi toteutetaan osallisuutta ja jaettua visiota korostavalla tavalla. Tutkimme luontaisiin vahvuuksiin liittyviä yksilöllisiä tapoja hahmottaa muutosta ja tämän vaikutusta muutoskokemuksiin.
Havainnollistamme esimerkkien avulla sitä, miten muutokseen usein reagoidaan ja minkälaisia ryhmädynaamisia ilmiöitä siihen liittyy. Muina teemoina ovat oppimisen ja luottamuksen merkitys muutoksessa ja mahdollisuudet vaikuttaa muutokseen. Osana koulutusta esittelemme LivingSkills Esimiestaidot - työvälineen.
Itsensä johtaminen
Tavoitteena on ymmärtää mitä tarkoitetaan itsensä johtamisella ja mitä hyötyä itsensä johtamisesta on sekä oman itsen että työyhteisön kannalta. Osana koulutusta käytämme LivingSkills Työntekijän vahvuudet– itsearviointityökalua.
Erityisosaamistani on vahva kokemus kouluttajana toimimisesta, oma esimiestyön koulutus ja kokemus, arviointiosaaminen sekä työyhteisöjen ja digitaalisten palvelujen kehittäminen erityisesti sote-sektorien tarpeisiin
Olen koulutukseltani hallintotieteen maisteri, pääaineena johtamisen psykologia
Tällä hetkellä tekeillä on väitöskirja hoitoyhteisöjen muutoskokemuksista
Olen tehnyt sekä asiantuntija- että esimiestyötä julkisella sektorilla ja järjestötyössä muun muassa mielenterveys- ja sosiaalipalveluissa
CEO Kaisa Nyberg, LivingSkills Oy