LivingSkills ED™ - työvälinepaketti perhetyöhön sekä sairastuneen tukemiseen
Digitaaliset EatingSkills - työvälineet syömishäiriön hoitoon ja perhetyöhön
LivingSkills Ed -työvälineiden avulla saadaan helposti tilannekuva ja luotua hoitosuunnitelma sairastuneelle ja tukisuunnitelma sairastuneen läheiselle. Työvälineet ovat myös oiva tapa arvioida syömishäiriön hoidon edistymistä ja perheinterventioiden vaikuttavuutta.
LivingSkills ED -työkalupaketti
- ED Läheisen kuormitus ja ED Läheisen taidot
-
- Vanhempien tukemiseen ja taitovalmennukseen
-
- ED Toipumisrohkeus
-
- Syömishäiriöön sairastuneen motivointiin sekä toimintakyvyn kartoitukseen
-
- ED Nälkiintymisen merkit
-
- Syömishäiriöön sairastuneen ravitsemustilan kartoitus ja vanhempien psykoedukaatio
- Syömishäiriöön sairastuneen ravitsemustilan kartoitus ja vanhempien psykoedukaatio
-
- LivingSkills Interventio
-
- Sairastuneen nykytilanteen nopeaan kartoitukseen
-
LivingSkills ED -toimintamalli pohjautuu tutkitusti vaikuttaviin menetelmiin
LivingSkills Family -työvälineiden viitekehyksenä on syömishäiriön hoitoon kehitetty New Maudsleyn perhepohjainen hoitomalli ja työkalupakki.
Uusi perhepohjainen hoitomalli näkee syömishäiriöön sairastuneen perheen voimavarana. Kun vanhemmat saavat tietoa ja tukea, vanhemmilla on paljon annettavaa syömishäiriöiden hoidossa. Perhepohjainen hoito on sekä kustannustehokasta että tutkitusti vaikuttavaa. Syömishäiriön hoitoon kehitettyjen digitaalisten työvälineiden avulla voidaan tukea sekä perhettä että motivoida sairastunutta toipumaan.
Työvälineiden kysymykset perustuvat tutkimustietoon vanhempia voimauttavista tekijöistä ja keinoista muokata sairautta ylläpitäviä rektiomalleja paranemista tukevaan käyttäytymiseen.
Toimintatavan muutos tapahtuu kuin itsestään LivingSkills työvälineiden avulla, koska digitaaliset työvälineet ohjaavat työntekijöitä toimimaan osallistavan ja motivoivan työtavan periaatteiden mukaan.
Syömishäiriö koskettaa yhtä kymmenestä suomalaisesta
Tutkimusten mukaan ainoastaan noin puolet syömishäiriöön sairastuneista paranee ja laihuushäiriöön sairastuneiden kuolleisuus on kuusinkertainen suhteessa saman ikäisiin (Käypä hoito 2014) nykyisillä hoitomenetelmillä. Syömishäiriö koskettaa yhtä kymmenestä suomalaisesta. Näin ollen jonkinasteisesta syömishäiriöstä kärsiviä suomalaisia on yli puoli miljoonaa.
Ajoissa saatu apu tehoaa
Vanhemmat kykenevät tuen avulla auttamaan lastaan paranemisessa. Käyttämällä perhepohjaista hoitoa jopa yhdeksän kymmenestä voi parantua (Agras ym, 2014). LivingSkills järjestää perhepohjaisen hoitomallin koulutuksia ja konsultaatioita sekä tarjoaa syömishäiriön hoitoa ja perhepohjaista hoitomallia tukevia työvälineitä hoitotyöhön.
Sama digitaalinen alusta - kohderyhmäkohtaiset sisällöt
Samassakin yksikössä voi olla useaan eri asiakasryhmään kuuluvia asiakkaita. Kun otat LivingSkills - sovelluksen käyttöön, voit valita kullekin asiakkaalle juuri hänen tarpeitaan vastaavan työvälineen.
Kohderyhmäkohtaiset työvälinepaketit on kehitetty asiakkaittemme tarpeista lähtien palvelumuotoilun keinoin yhteistyössä alan ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.
Työntekijä näkee kaikki asiakkaansa samasta näkymästä. Geneerinen alusta sisältää samat toiminallisuudet, mutta eri sisällöt eri asiakasryhmille.

Tee näin:
- Valitse työyhteisösi tarpeisiin parhaiten soveltuva LivingSkills työvälinepaketti (esim. LivingSkills ED tai LivingSkills Family)
- Voit valita kustakin paketista niin monta työvälinettä kuin haluat
-
- Yhdellä asiakkaalla käytetään yhtä työvälinettä (esim. LivingSkills Toipumisrohkeus tai tai LivingSkills Interventio)
-
- Lisäksi voit valita LivingSkills Bonus –paketista 1-3 itsearviointityövälinettä (esim. LivingSkills Elämänlaatu)
-
- LivingSkills Bonus –työvälineitä voidaan käyttää varsinaisen työvälineen ohella oheistyövälineinä kaikilla asiakkailla
-
- Saat juuri teidän tarpeisiinne sopivat työvälineet käyttöösi
Pilvipalvelupohjaisen työvälineen käyttöönotto on erittäin helppoa ja vaivatonta
Saat tietoturvallisen ja käyttövalmiin verkkoaseman organisaatiollesi avaimet käteen - palveluna. Intuitiivisen ohjelman käyttö on myös helppoa ilman pitkiä ja kalliita käyttöönottokoulutuksia. Käyttöönotto sujuu asiakkuuspäällikkömme vahvalla tuella ja verkkokoulutuksena toteuttavalla perehdytyksellä helposti ja nopeasti.

LivingSkills ED-työvälinepaketti sisältää viisi työvälinettä asiakastyöhön ja bonuksena kolme itsearviointityövälinettä asiakkaille
Työvälineet hoitosuhteeseen

Työvälineet perhetyöhön

LivingSkills - työvälineet hoitosuhteeseen
LivingSkills Interventio™
LivingSkills Interventio -motivaatiotyövälineellä kartoitetaan mm. mielialaa, toimintakykyä, elämänlaatua ja sairastuneen omia tavoitteita hyvinvoinnin lisäämiseen. LUE LISÄÄ "Interventio-työvälineen avulla tehdyt haastattelut selkeyttivät konkreettisesti potilaan edistymistä". Palaute työvälineen käytöstä hoitosuhteessa
LivingSkills ED Toimintakyky™
Ed Toimintakyky auttaa syömishäiriöön sairastunutta ymmärtämään syömishäiriön vaikutusta omaan toimintakykyyn. LUE LISÄÄ
LivingSkills Nälkiintymisen merkit™
Minnesota-tutkimuksen mukaan valtaosa syömishäiriön oireista liittyy huonoon ravitsemustilaan. Nälkiintyminen vaikututtaa paitsi terveyteen ja fyysiseen vointiin, myös käyttäytymiseen, mieleen ja ihmissuhteisiin. LivingSkills Nälkiintymisen merkit auttaa tunnistamaan nämä oireet ja seuraamaan, miten ravitsemustila vaikuttaa omaan elämään. LUE LISÄÄ Koska tarkat painorajat toipumisen merkkeinä ovat usein ongelmallisia, eivätkä kerro välttämättä aliravitsemuksen korjaantumisesta, nälkiintymisen merkkien tunnistaminen ja seuraaminen työvälineellä tarjoaa uuden tavan seurata toipumisen edistymistä. Työvälineen avulla on helppoa antaa psykoedukaatiota sairaudesta niin sairastuneelle kuin läheisillekin ja motivoida heitä ravitsemustilan korjaamiseen.
LivingSkills työvälineet perhepohjaiseen hoitoon
ED Läheisen kuormitus™
Ed Läheisen kuormitus -työväline auttaa sairastuneen läheistä ja perheen kanssa työskentelevää ammattilaista arvioimaan syömishäiriöön sairastuneesta huolehtivan läheisen kuormittuneisuutta, elämänlaatua ja tuen tarvetta.LUE LISÄÄ Suosittelemme LivingSkills-työvälineiden käyttöä hoitajan ja vanhemman keskustelun avaajana. Työväline auttaa tunnistamaan vanhemman taitoja ja taitopuutteita auttaa sairastunutta. Työntekijän tukemana vanhempi oppii huomaamaan minkälainen käyttäytyminen ylläpitää tai vähentää lapsen syömishäiriöoireilua. Työvälineen avulla voidaan antaa taito-ohjausta sekä suunnitella ja toteuttaa läheisen pärjäämistä vahvistavia tukitoimia. "Käytimme vanhempien kanssa Livingskills Läheisen kuormitus -työkalua. Vuorovaikutus ja yhteistyö vanhempien kanssa sujui hyvin ja saimme paljon arvokasta tietoa perheen tilanteesta. Kartoituksen myötä meille selvisi, että vanhemmilla oli kova ahdistus ja syyllisyys tilanteesta, ja vaikeuksia pystyä olemaan tarpeeksi tiukkoja nuoren syömisen tukemisessa. Perheen normaalit rutiinin muuttuneet paljon sairastumisen myötä. Tilanne kotona oli ollut uuvuttava ja vaikuttanut vanhempien jaksamiseen, vapaa-ajan viettoon, soaiaalisiin suhteisiin ja käyttäytymiseen. Saimme uutta tietoa nuoren käyttäytymisestä kotona ja vanhempien hädästä aiemmin tunnollisen ja kiltin nuoren käyttäymisen muututtua arvaamattomaksi ja pelottavaksi. Vanhemmat kuvasivat vaikeita tilanteita kotona. Työväline auttoi vanhempia tunnistamaan omaa syömishäiriötä ylläpitävää käyttäytymistään, kuten nalkuttamista, syömishäiriökäyttäytymiseen mukautumista ja vetäytymistä vaikeissa tilanteissa",
Käyttökokemus perhetyöstä syömishäiriöyksikössä
ED Läheisen taidot™
Ed Läheisen taidot -työvälineen avulla tunnistetaan läheisen taidot ja taitopuutteet sekä tuetaan tämän kykyä tukea sairastunutta. LUE LISÄÄ Käytimme työvälineitä sekä psykoedukaation apuvälineenä että vanhempien motivoimiseen oman käyttäytymisensä muuttamiseen. Teimme yhdessä vanhempien kanssa taitovalmennussuunnitelman, jossa priorisoimme merkittävimmät muutosta vaativat asiat: ravitsemustilan korjaantumisen edistäminen sekä mukautumisen lopettaminen kotona. Valitsimme taidot, joita harjoittelemalla pyrittiin mukautumisen lopettamiseen, ilman että se aiheuttaa vanhemmille ahdistusta ja syyllisyyttä. Työväline auttoi myös seuraamaan tilanteen muuttumista ja taitojen vahvistamista. Käyttökokemus perhetyöstä
rasitusta sekä auttaa syömishäiriöön sairastunutta tehokkaammin, kun syömishäiriötä ylläpitäviä
interpersonaalisia tekijöitä saadaan vähennettyä
LivingSkills Bonus - itsearviointityövälineet
Kun valitset LivingSkills Family -työvälineet asiakastyön työvälineeksi ja tuen tarpeen arvioitiin, saat bonuksena 1-3 valitsemaasi itsearviointityövälinettä kaikille asiakkaille. LUE LISÄÄ Itsearviointityövälineitä voit käyttää: Oheistyökaluna kaikille asiakkaille LivingSkills Toipumisorientaatio LivingSkills Perheenjäsenen hyvinvointi LivingSkills Mielen hyvinvointi LivingSkills Palaute työntekijälle
Itsenäisenä työvälineenä joillekin asiakasryhmille
Jäitkö kaipaamaan vielä jotakin työvälinettä?
Kokoa oma LivingSkills MIX & MATCH -pakettisi kaikista LivingSkills-työvälineistä
Valitse ja tilaa oma pakettisi
- LIVINGSKILLS RECOVERY mielenterveys- ja päihdepalveluihin
- LIVINGSKILLS SOCIAL RECOVERY sosiaaliseen kuntoukseen ja työvalmennukseen
- LIVINGSKILLS EMPOWERMENT vammaispalveluihin, hoivapalveluihin ja terveydenhuollon palveluihin
- LIVINGSKILLS FAMILY perhetyöhön sekä lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn
- LIVINGSKILLS ED syömishäiriöiden perhepohjaiseen hoitoon
- LIVINGSKILLS LEADER lähijohtamisen tueksi
- LIVINGSKILLS SOCIETY järjestöjen tarpeisiin ja vaikuttavuuden arviointiin
- LIVINGSKILLS MIX & MACTH juuri sinun tarpeisiisi
- LIVINGSKILLS BONUS itsearviointityövälineet täydentämään valittua pakettia
Ammatilliset LivingSkills-verkkovalmennukset

LivingSkills ED -koulutukset syömishäiriön perhehoidosta
Syömishäiriöiden perhehoito on kustannustehokasta ja vaikuttavaa. LivingSkills ED - koulutuspaketissamme annetaan tietoa syömishäiriöiden psykologiasta, hoitosuhteen merkityksestä ja rakentamisesta sekä perhepohjaisen hoitomenetelmän käytöstä yhdessä vanhempien kanssa.LUE LISÄÄ KOULUTUKSESTA JA SIITÄ SAADUSTA PALAUTTEESTA Tavoitteena on lisätä hoitohenkilökunnan ymmärrystä syömishäiriöistä ja jalkauttaa opittuja menetelmiä erikoissairaanhoidon yksiköiden sekä avohoidon henkilökunnan käytäntöihin. Koulutuksessa käydään läpi syömishäiriöiden perhelähtöisen hoidon perusperiaatteet ja miten niitä sovelletaan käytäntöön. Annamme konkreettisia työvälineitä siihen, miten perheitä tuetaan ja miten sairastunutta autetaan hoitosuhteessa päihittämään syömishäiriö. Tutkimme syömishäiriöihin liittyvää dynamiikkaa ja sen ilmenemistä myös hoitoyhteisössä. Käymme läpi toimivaksi osoittautuneita käytäntöjä, joita työssä voi hyödyntää. Koulutus tarjoaa käytännön neuvoja ja konkreettisia keinoja omaan työhön sovellettavaksi.
"Olin tyytyväinen kaikkeen, kokonaisuuteen. Kokemusasiantuntijan kertomukset saivat ihan uudella tavalla miettimään syömishäiriötä sairautena sekä sen hoitamista. Aivan mahtavasti puhunut kokemusasiantuntija puhui todella hyvin ja avoimesti omista asioistaan ja sai kuulijat todella vastaanottaviksi, niin että reaktio on ennemmin "noin emme ainakaan halua itse toimia" tai "täytyykin muistaa tuo jatkossa". Tietämykseni syömishäiriöistä ja niihin liittyvistä lieveilmiöistä syventyivät koulutuksen aikana. Opin ahdistuksenhallintakeinoja ja miten merkittävässä roolissa perhe tässäkin sairaudessa on ja miten sen voi valjastaa kantavaksi voimaksi. Olin erityisen tyytyväinen vanhempien erittäin tärkeän roolin + ripeän ravitsemustilan korjaamisen tärkeyden korostamiseen. Kiitos, oli mielenkiintoinen ja antoisa koulutus! Koulutuksen arvosana (keskiarvo kaikista palautteista) oli 4,3 asteikolla 1-5.", Kooste TYKS.n syömishäiriökoulutuksen palautteesta
"Tampereen Kesäyliopistoon toteuttanut LivingSkills Oy:n kanssa hyvällä menestyksellä syömishäiriöiden hoitoon liittyviä koulutuksia Tampereella. Koulutukset ovat sisällöltään ajankohtaisia, kohderyhmän osaamistarpeet huomioivia ja moniammatilliseen dialogiin kannustavia. Yhteistyö on sujunut kaikin puolin erinomaisesti. Voin lämpimästi suositella koulutusyhteistyötä LivingSkillsin kanssa", Koulutuskoordinaattori Sanna Vaurula, Tampereen kesäyliopisto

Tunnesäätelytaitojen vahvistaminen DKT -ryhmämallin avulla
Dialektiseen käyttäytymisterapiaan pohjautuvista taitovalmennusryhmistä on saatu erinomaisia tuloksia mm. perhekuntoutuksessa sekä lasten- ja nuorisopsykiatrisessa työssä.
Koulutuksessa annetaan tietoa tunne-elämän epävakaudesta ja sen vaikutuksesta vanhemman tai nuoren elämään. Keskeiset dialektisen käyttäytymisalueet käydään läpi osana menetelmäkoulutusta LivingSkills Taitovalmennusryhmän ohjaamisesta. Menetelmäkoulutuksessa käydään läpi ryhmämalli, ryhmän struktuurit, asiakkaiden valinta ja sitouttaminen, ryhmien käynnistäminen, eri kerroilla opetettavat taitoharjoitukset sekä ryhmässä käytettävät materiaalit. Koulutuksessa käydään läpi DKT taitovalmennuksen perusperiaatteet ja miten niitä sovelletaan käytäntöön.
Konsultaatiot ja menetelmätyönohjaukset syömishäiriön perhepohjaiseen hoitoon
Konsultaatiot ja menetelmätyönohjaukset
Tarvitsetteko apua perhepohjaisen hoitomallin käynnistämiseen tai juurruttamiseen osaksi hoitokäytäntöjä? Meillä on kokemusta sekä sotesektorin toiminnan kehittämisestä että perhepohjaisen hoidon käytännöistä, Ota yhteyttä jos voimme olla avuksi!
Reita Nyberg, LT,
syömishäiriöiden perhepohjaisen hoidon
kokemusasiantuntija
Kaisa Nyberg, HTM,
muutosjohtamisen asiantuntja