Miten lisätä asiakkaan motivaatiota toipumiseen?
Toipumisen tukeminen on hyödyntämätön voimavara. Sote-asiakkaan motivaation puute johtaa kuntoutumisen epäonnistumiseen ja kestämättömään resurssien käyttöön. Vaikka suurin osa asiakkaista on avopalveluissa, lähes kaikki resurssit menevät laitoshoitoon. Esimerkiksi ikäihmisten palveluissa on tutkitusti 500 miljoonan € kuntoutumispotentiaali, 42 % mielenterveyskuntoutuksen kuluista menee sairaalahoitoon ja Yli 80 % lastensuojelun kustannuksista sijaishuoltoon.
Hussi, Mäkiniemi & Vauramo: Ikääntyvä väestö ja toimintakyvyn ylläpito 2017
Kuusikkokuntien vertailuraportit
Sotepalveluissa tarvitaan asiakkaan aitoa osallisuutta, jotta kurssi saadaan käännettyä
Toipujan aktiivinen osallisuus kuntoutusprosessiin näkyy motivaation kasvuna omaan kuntoutumiseen. Motivaatio kytkeytyy vahvasti tavoitteiden saavuttamiseen ja toimintakyvyn paranemiseen.
Toipumisorientaatio on toimintamalli, jossa ihmisestä tulee osallistuja ja työskentely perustuu tasavertaiseen yhteistyösuhteeseen. Asiakasta ei painosteta motivoitumaan, vaan toipumisen halu löytyy omista toiveista ja haaveista. Toimintaan lähdetään pienin askelin, ja asiakkaan itseluottamus kasvaa onnistumisten kokemusten myötä. Takapakkien tullessa asiakkaan toiveikkuutta pidetään yllä ja kannustetaan edelleen.
LivingSkills Toipumisorientaatio -koulutukset
Toipumisorientaatiolla tarkoitetaan uuden, itselle merkityksellisen elämän luomista psyykkiseen tai muuhun pitkäaikaissairauteen sairastumisen jälkeen.
Vaikka sairaus ei kokonaan paranisi tai paluuta aikaan ennen sairastumista olisi, on mahdollista toipua.... LUE LISÄÄ Työotteena toipumisorientaatio tarkoittaa toipujan oman osallisuuden, ihmissuhteiden ja voimaantumisen nostamista keskiöön. Työntekijän rooli toimia sparraajana ja valmentaja ja tukea toipujaa saavuttamaan omat tavoitteensa. Koulutuksen tavoitteena on lisätä hoitohenkilökunnan ymmärrystä motivoivasta toimintatavasta ja jalkauttaa opittuja menetelmiä hoivayksiköiden henkilökunnan käytäntöihin. Koulutuksessa käydään läpi toipumisorientaation perusperiaatteet ja miten niitä sovelletaan käytäntöön. Annamme konkreettisia työvälineitä siihen, miten sairastunutta autetaan hoitosuhteessa toipumaan, voimaantumaan ja löytämään oman näköinen elämä sairaudesta huolimatta. Tutkimme hoitosuhteisiin liittyvää dynamiikkaa ja vallankäytön ilmenemistä hoitoyhteisössä. Käymme läpi toimivaksi osoittautuneita käytäntöjä, joita työssä voi hyödyntää. Koulutus tarjoaa käytännön neuvoja ja konkreettisia keinoja omaan työhön sovellettavaksi.
Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työote luo uskoa tulevaan
Voimavaralähtöinen, omista tavoitteista lähteä työskentely motivoi muutokseen... LUE LISÄÄ Tutkimusten mukaan ratkaisu- ja voimavarasuuntautunut työote on tehokas interventio masennuksen hoitoon ja psykososiaaliseen kuntoutukseen. Ratkaisu- ja voimavarasuuntautunut työote on asiakas- ja tavoitelähtöistä, tulevaisuuteen suuntautunutta, edistysaskelia huomioivaa ja yhteistyötä ja kannustusta korostavaa . Ratkaisukeskeisyys korostaa toipujan arvostamista, tasaveroista keskustelua, yhteistyötä ja toipujalle tärkeiden tavoitteiden hyväksi työskentelyä. Voimavarakeskeisyydessä korostuu toipujan yksilöllisyys, voimavarat, sekä työntekijän myönteinen uteliaisuus ja vahva luottamus ihmisen omaan viisauteen . Kun haasteet nähdään taitopuutteina, on mahdollista oppia uusia asioita. Vahvuuksien varaan rakentaminen toimintakyvyn kartoituksessa luo uskoa tulevaisuuteen.
Dialektinen käyttäytymisterapia persoonallisuushäiriöiden hoidossa
Tunne-elämän epävakautta voidaan vähentää uusia taitoja opettelemalla... LUE LISÄÄ Dialektisen käyttäytymisterapian lähtökohtana on ajatus siitä, että elämänlaatua tai kuntoutumista haittaavan käyttäytymisen taustalla on taitopuutteita, joita voidaan yhteistyössä uusia taitoja opettelemalla parantaa. Dialektinen työskentely kannustaa validoimaan eli viestittämään toipujalle, että työntekijä pitää tämän käyttäytymistä ymmärrettävänä. Dialektisuus tarjoaa mahdollisuuksia puolueettomaan kuunteluun ja havainnointiin sekä toipujan viestinnän reflektointiin, sekä sanallistamattomien tunteiden, ajatusten ja käyttäytymismallien sanalliseen ilmaisemiseen. Toinen dialektisuuden perustrategioista on ongelmanratkaisu: samalla kun opetellaan hyväksymään todellisuutta sellaisena kuin se on, opetellaan strategioita muuttaa sitä, mikä on muutettavissa.
LivingSkills Taitovalmennusryhmämallin ohjaajakoulutukset
Vuorovaikutustaitoja, tunnesäätelyä ja ahdingon hallintataitoja voi oppia LivingSkills Taitovalmennusryhmissä. Ryhmänohjaajakoulutuksessa ... LUE LISÄÄ Menetelmäkoulutuksessa käydään läpi ryhmämalli, ryhmän struktuurit, asiakkaiden valinta ja sitouttaminen, ryhmien käynnistäminen, eri kerroilla opetettavat taitoharjoitukset sekä ryhmässä käytettävät materiaalit. Annamme konkreettisia työvälineitä siihen, miten asiakkaita tuetaan ryhmän avulla oppimaan uusia hyvän elämän taitoja. Tutkimme tunne-elämän epävakauteen liittyvää dynamiikkaa, sen vaikutuksia omaan elämään ja ilmenemistä suhteessa muihin ihmisiin. Käymme läpi toimivaksi osoittautuneita käytäntöjä, joita työssä voi hyödyntää. Koulutus tarjoaa käytännön neuvoja ja konkreettisia keinoja omaan työhön sovellettavaksi.
Koulutukset ja konsultaatiot
Tarvitsetteko apua motivoivan hoitomallin käynnistämiseen tai juurruttamiseen osaksi hoitokäytäntöjä? Meillä on kokemusta sekä sotesektorin toiminnan kehittämisestä että motivoivan työskentelyn käytännöistä, Ota yhteyttä jos voimme olla avuksi!
Kaisa Nyberg, HTM,
Motivoivan asiakastyön asiantuntija
Antti Pelto-Huikko, FM,
Organisaation kehittämisen asiantuntija
Haluatko tietää lisää Toipumisorientaatiosta?
Tutustu Toipumisorientaatio ry:n verkkosivuihin ja toimintaan
Sivuilta löydät runsaasti tutkimustietoa toipumisorientaatiosta. Toipumisorientaatio ry edistää toipumisorientaation tunnettavuutta ja kehittää siihen perustuvaa toimintaa LUE LISÄÄYhdistyksen tarkoituksena on: